Gulai Tempoyak

Sudah lama tidak mengisi ruang jamu selera. Bukan tak teringat. Banyak juga resipi dicuba dan dimasak. Banyak lagi yang dibeli siap.. he he.. tapi lauk di atas teman masak sendiri. Gulai tempoyak ikan. Jangan tanya ikan apa. Dah tak teringat jenis ikan sebab dimasak pada 1 Mei. baru hari ini sempat meng upload nya. Adik teman makan, "emmm...sedap!..", kata dia ler...

Ada yang tak reti buat gulai tempoyak? Senang je... masuk cili kering dikisar secukup pedas atau untuk pedas melampau, bubuh cabai burung(cili padi/cabai melaka) + sedikit kunyit hidup yang telah ditumbuk halus atau 'rajin', masukkan sahaja serbuk kunyit sedikit + tempoyak secukup rasa + serai yang telah dititik + santan + ikannya. Rebus dalam periuk sehingga elok masak dan tambahkan garam secukup rasa.

Mudah sahaja memasak gulai tempoyak ni. Bahan pentingnya ialah tempoyak. Pastikan tempoyak asli dan berkualiti untuk menghasilkan gulai tempoyak yang enak.


Comments

Popular posts from this blog

Loghat teman, siri 2

Sekilas Sekinchan

Tanggungjawab seorang Juruwang