Pulut Kuning Rendang Kacang

Dah lama tak mengisi ruang jamu selera... masakan ni dah lama dibuat tapi baru hari ni sempat upload dan share. Itupun sebab hari ini cuti Hari Wilayah.

Pulut kuning - semua orang biasa tengok dan makan tapi..
Rendang kacang? Ha... inilah yang nak dikongsikan. Inilah masakan orang Perak. Biasa kita dengar rendang daging, rendang ayam, rendang itik, rendang kerang. Yang ini rendang kacang/sayur dicampur dengan udang.

Rendang udang pun ada yang tak biasa dengar. Kaedah membuatnya, sama macam membuat rendang kacang buncis/kacang panjang. Macam mana caranya?

Mula-mula tu, kacang dipotong serong, macam biasalah tapi biorlah nipis-nipis. Bawang kecil, halia, serai, daun kunyit dimayang halus. Udang disiang.

Santan diletak dalam kuali bersama cili kisar (macam cili nak buat rendang biasa). Masukkan sekali semua bahan dimayang tadi. Jangan lupa serbuk kunyit. Kalau rajin dan nak lebih sedap, tumbuklah kunyit hidup.

Masak semua bahan tersebut di atas. Bila kuah mendidih, (kata orang Perak; dah menggelegak). Masukkan kacang buncis. Ada udang, letakkan udang. Kalau nak buat rendang udang je, letakkan udang, tak payah letak sayur kacang tadi.

Kacau-kacau lah sampai kering macam dalam gambor di atas tu... tentang sukatan tu, pandai-pandailah kome... nak sedap, lebihkanlah apa yang berlemak.

Selamat mencuba!

Comments

Unknown said…
Yong! Sedap bebeno ropernya

Popular posts from this blog

Loghat teman, siri 2

Sekilas Sekinchan

Rooibos: my favourite tea